CWC Zabrze, Polsko - 17.10.2010

18.10.2010 16:10

S Lenkou a jejím Lordem (English Lord Lazarus) jsem i tentokrát jela pouze jako společník a "čumil - fotograf" do Chorzowa na národní výstavu (Oddíl v Zabrze si vypůjčil místo pro konání své výstavy...nějaké neshody).

Rozhodčí Maciej Lipiec, whippetů opět pět a půl. Přesně - pes štěně 1, pes dorost 1, psi mladí 2, pes šampión 1, fena štěně 1, fena mladá 1. Toť vše - tedy 7. I ostatní plemena chrtů byla zastoupena od jednoho do 5 jedinců.

Byla jsem zvědavá na posuzování tohoto mezinárodního rozhodčího. Ovšem to co předvedl se posuzováním nedalo nazvat. Jako by "obyčejná" národní - v Polsku Krajowa - výstava, byla pod jeho úroveň. Většina vystavovatelů odcházela z kruhu, aniž by se dozvěděla jak je vlastně ocenil, beze slova podal cár papíru - posudek. Celou dobu posuzování se bavil u stolu s jakousi ženskou - adeptka na rozhodčího ??? Kdyby alespoň diskutovali k předvedeným psům, ale to byly diskuze osobní, poněvadž se znali...a jak se pořád máte a co dělá ten a ten a co budete dělat příští víkend atd. - v tomto duchu celou dobu. A zapisovatelce jen říkal, no tak něco napíšeme...bla, bla, bla.  Posudek napsán dvěmi až třemi větami. ( Seděly jsme s Lenkou kousíček od stolu, abych mohla fotit. ) Navíc až u whippetů se vzpamatovali a zjistili, že mají pod nohama bednu se složkami a diplomy !!!??? Takže jak jsem už psala, všichni před whippety dostali jen papír. Ovšem tentokrát i úroveň předváděných a samotného předvedení psů, kromě 2 krásných saluk a solidního vlkodava byla na úrovni našich krajských výstav, ....Ne, to bych ještě těm našim psům a vystavovatelům ublížila. Například: vystavení 2 fen polského chrta - tragédie. Jedna z nich - ve třídě otevřené!!! 5-ti letá fena, bázlivá a nezvladatelná - svého majitele 2x kousla - jednou, když se jí snažil postavit do jakéhosi postoje, pak se mu vysmekla a utekla z kruhu do lesíka. Jen díky tomu, že se začenichala u stromu ji majitel chytil. Přivlekl zpět do kruhu a při dalším pokusu o postavení se zase ohnala a stiskla jeho ruku. A tahleta fena prosím dostala CWC !!!!!!!! Naprosto neuvěřitelné. Whippeti byli samozřejmě nakonec, takže jsme byli pořádně promrzlí. Než psi nastoupili do kruhu, byla jim také zima. Lord měl ve třídě již starého známého Otise Pagawa :-)) Oba pejsci nebyli v té zimě příliž nadšení, že se mají předvádět v pohybu. Jedno kolečko ovšem nic moc rozhodčímu neřekne....tam a zpět šel Lord krásně a pak krásně stál. Viděla jsem, že rozhodčí píše výbornou 1 Lordovi, tak jsem se zaradovala. Bez řečí podal Lence a paní od Otise složky a ukázal Lence na ceduli s jedničkou. Pak jsme otevřely složku a tam byla přeškrtána políčka s Vítězem mladých. Posudek krásný, nic vytknuto !! Takže PROČ ??? Prostě ani slovo vysvětlení... Mladá fena sice jakž takž chodila, zato postoj byl horší, takže bych řekla, že mezi ní a Lordem nebyl rozdíl. A ženská co byla v kruhu s rozhodčím se ptala, tak co, dáme jí to? No tak dáme... Naprosto neobjektivní, neprofesionální posuzování a přístup !!! Rozhodčí by si měl uvědomovat, že svým chováním si dělá vizitku, že mnohokrát přijedou vystavovatelé z velké dálky a očekávají profesionální POSOUZENÍ ne jen nějaké odfláknuté COSI (ještě jsem nenapsala, že jen u whippetů se díval na zuby, a nikoho neprohmatával) a odeslání z kruhu beze slova.................. :-((

Nepíšu takhle obsáhle jen kvůli tomu, že Lordovi toho Vítěze mladých nezadal, že to bylo skutečně nespravedlivé, ale celkové jednání ke všem vystavujícím bylo děsné. Čímž jsem došla k tomu, že tohoto rozhodčího už nechci ani vidět !! Natož si ním nechat posoudit psa. Možná máte mnozí jinou zkušenost a nebudete se mnou souhlasit a také.... kolikrát jsme se již setkali s podobným chováním u jiných rozhodčích ....

My s Lenčou ale nejsme z těch co by se nechaly případným neúspěchem nebo srážkou s blbcem odradit !! Takže - vzhůru do dalšího boje :-)) Jen si promyslíme jestli ještě letos nebo až příští rok. :-))

Takže Lordík - výborný 1 (ze 2 psů)

(fotky se mi příliž nepovedly, opět jsem měla jaksi blbě nastavený foťák)          FOTOGALERIE